Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Lecsós dévérkeszeg

A lecsós halat nagyon sokféleképpen lehet elkészíteni. Én egy könnyen elkészíthető, laktatós változatot ismertetek. Lehet egy darab nagyobb halból vagy több kisebből készíteni. Mindenki a saját ízlése szerint, a nagyobb halat egyben hagyhatja vagy patkó alakú szeletekre vághatja.

Hozzávalók

1db 50-60 dekás dévér vagy több kisebb hal
3-4 db paradicsom
3-4 db nagyobb zöldpaprika
3 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma

zsír
kevés étolaj
paprikás vagy magyaros fűszerkeverék

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Irdaljuk be a dévért mindkét oldalán, majd alaposan sózzuk meg

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Szeleteljük fel a fokhagyma gerezdeket amilyen vékony szeletekre csak tudjuk

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A fokhagyma szeleteket hosszában vágjuk ketté, és helyezzük el az irdalásokban

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Aztán a paprikás vagy magyaros fűszerrel is szórjuk meg

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Aki szereti, erős paprikát is őrölhet rá. Majd tegyük félre a halat, ha lehet hűtőszekrénybe, addig, amíg a lecsót elkészítjük

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A lecsót a szokásos módon készítjük, megfonnyasztjuk a zsíron a hagymát és a paprikát, fűszerezzük és hozzáadjuk a paradicsomot, majd az egészet összepároljuk. Kicsit olajozzuk ki egy nagyobb tűzálló tál vagy tepsi alját és terítsünk rá az elkészült lecsóból

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Helyezzük a lecsóágyra a hűtőszekrényből kivett halat

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Merőkanállal szedjünk még lecsót a halra és helyezzük a tálat előmelegített sütőbe 15-20 percre. A sütőedényben is tálalhatjuk. Köretként vajas főtt burgonyát tálaljunk mellé

 

 

 

Tejfölös tepsis keszeg

A keszegek szálkás húsuk ellenére nagyon népszerűek a halételek kedvelői számára, ami nem csoda, hiszen rendkívül jó ízűek. A rengeteg elkészítési módból egy könnyen elkészíthető, nem időigényes halételt szeretnék bemutatni, melynek alapanyag szükséglete bármikor megtalálható minden háztartásban.

Hozzávalók:
4 db 15-20 dkg-s dévér vagy karikakeszeg
10 dkg rétesliszt
5 dkg pirospaprika
olaj
2 dl tejföl
2 közepes gerezd fokhagyma vagy negyed tubus fokhagymakrém
egy kávéskanál halak fűszerkeverék
50 dkg burgonya

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Készítsük elő a halat, vágjuk le a fejét, tisztítsuk meg a pikkelyektől és belezzük ki. Alaposan irdaljuk be, kb 3-4 mm távolságonként. Sózzuk be a halakat és legalább egy órára rajuk be a hűtőbe, hogy a só kellőképpen átjárja a húst

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Amíg a halak a sóban érlelődnek, addig készítsük el a panírozáshoz a lisztes keveréket. Öntsük a lisztet egy zacskóba és tegyünk hozzá egy teáskanálnyi sót, paprikát valamint a halak fűszerkeveréket

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Rázzuk jól össze és helyezzük bele egyesével a hűtőből kivett halakat és a zacskó rázogatásával panírozzuk be

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Öntsünk olajat egy serpenyőbe és forrósítsuk fel a tűzhelyen. Helyezzük bele a panírozott keszegeket és süssük pirosra. Ha elkészültünk a sütéssel, tartsuk melegen a kisült halakat addig, amíg a sütőtepsit és az öntetet előkészítjük. Az öntethez egy pohár tejfölre és két közepes gerezd fokhagymára (vagy egy evőkanálnyi fokhagymakrémre van szükségünk, valamint egy csipet sóra. Fokhagymapréssel nyomjuk össze a gerezdeket

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Préselés után alaposan keverjük el a tejföllel és a sóval

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Vékonyan olajozzuk ki a tepsi alját és helyezzük bele a kisütött halakat

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A melegen tartott halak felső oldalát és hasüregét kenjük be a tejfölös öntettel. Helyezzük be az előmelegített sütőbe és közepes lángon süssük néhány percig

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A sütőből kivett halakat helyezzük tányérra, sült hasábburgonyát és párolt káposztát kínáljunk mellé

 

Aki kedveli a tejfölös-fokhagymás ízeket, nem fog csalódni ebben a halételben.

 

 

 

Ponty jóasszony módra

 

Hozzávalók

Egy szép emlék, adott esetben az emlékből megmaradt 80 dkg pontyfilé
Egy jó asszony, aki mindent megbocsát, de legalábbis megfőz
2 fej vöröshagyma
20dkg gomba
1 csokor petrezselyem + 1 csokor virág kedvesünknek, amiért főz nekünk
10 dkg vaj
2dl száraz fehérbor (a maradékot természetesen el kell fogyasztanunk, mert különben kárba vész)
2 dl hal-alaplé
1,5 dl tejszín
őrölt fehér bors
só (mivel ez egy sós ízű „etetőanyag”)

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A hozzávalók, különös tekintettel a kép bal felső részén látható butéliára.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A pontyfiléket megsózzuk és kivajazott tepsibe helyezzük. Ráöntjük a bort és a hal-alaplevet. Fedő alatt közepes lángon összepároljuk.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Serpenyőben a maradék vajat felhevítjük, és megfonnyasztjuk benne a finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát, sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Erős tűzön lepirítjuk. Felöntjük a hal párolólevével, majd liszttel elkevert tejszínnel besűrítjük, és jól kiforraljuk. Kissé megsózzuk.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Tálaláskor a tányéron elrendezett halszeleteket a gombamártással bevonjuk. Főtt, vajas burgonyával körítjük. Kiemelkedő minőségű száraz fehérborral együtt nagyon jó lesz a ponty, de egy jó siller bor is illik mellé.