Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kemény pontyok lágy pelleten

Pontyozásra indultunk Feri barátommal a gyermelyi tóra, ahol az amerikai Eagle Claw Nitro Bait Soft Pellet nevezetű új csaliját szerettük volna kipróbálni. Szinte minden horgász számára alapvetően elfogadott, hogy a békés halak horgászata során valamilyen aromát használ, felkeltve ezzel érdeklődésüket, hogy mielőbb horogra tudja csalni a hőn áhított zsákmányt. Szintén tisztában vagyunk azzal is, hogy a békés halak gyorsan reagálnak a különböző illatú és ízű aromákra, ezért akartuk kipróbálni ezt a kifejezetten pontyhorgászok számára kifejlesztett, kétféle ízesítésű puha csalit. A sötét színű ánizsos, a bordó pedig rákos ízesítést kapott.

Minden magára valamit is adó pontyhorgásznak meg kell barátkoznia a gondolattal, hogy folyamatosan fejlődnie kell, legalább olyan ütemben, mint ahogy a pontyok kiismerik az újabbnál újabb csalikat. Rendszeresen olvasnia kell a szakirodalmat, hogy naprakész lehessen. Nem elég a bojli és a pellet szavakat megismerni, ezek sokféle formáit ki kell próbálni, hiszen a sikeres horgászat alapja a folyamatos kísérletezés.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A ragadózó halas olajairól és harcsás pelleteiről ismert Eagle Claw – Nitro termékcsalád két új taggal bővült. A rák és ánizsos ízesítésben kapható lágy pelleteket kimondottan pontyhorgászok részére fejlesztették

 

A Nitro lágy pelletje kb. 2 centi átmérőjű, ennél fogva az apróbb egyedek horogra kerülését szinte kizárja. Csomagolása villámzáras, mely sokáig frissen tartja a csalit. A pelletet fenekező vagy úszós módszerrel is használhatjuk, egyenesen a horogra tűzve, vagy hajszálelőkére fűzve.

A „soft”, azaz puha pelleten könnyű átszúrni a horgot, ennek ellenére jó a tartása és nem ázik le róla. Mi a bojlizós módszerből jól ismert módon, hajszálelőkén kínáltuk fel a puha pelletet a pontyoknak. Az egyetlen különbség a csali rögzítésénél lép fel, mert ezt a csalit nagyobb méretű, puha szilikonból készült, korong alakú stopperrel kell rögzíteni. Ezeket a stoppereket a Technipeche termékei között lehet megtalálni.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Gyönyörű, izmos „pelletevő” ponty

 

 

Összeállítottuk a készséget, amivel horgászni szerettünk volna. Ezen a tavon nem ritka az „öreg" ponty, ezért egy kifejezetten erős felszerelést készítettünk. A teleszkópos botra egy nyeletőfékes orsó került 30-as zsinórral, 1/0-s horoggal, melyet csomómentes kötéssel erősítettünk a fonott előkezsinórra.

Ezen a tavon általában kukoricával, csontival vagy pufival próbálják horogra csalogatni a halakat. A Nitro csalival alapvetően pozitív tapasztalatokat szereztem. Először azt kell kijelentenem, hogy a kukoricát jól ismerő halak nagyon jól reagáltak a pelletre, egyértelműen ez lett a nap győztese. Az ízek közül az adott napon az ánizsos lett a nyerő. Azt viszont tudni kell, hogy az ilyen egynapos horgászat nem mérvadó, elég pár fokos melegedés ahhoz, hogy a halak már valami más ízt részesítsenek előnyben.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Terhelés alatt az EnergoTeam Silver Tele Carp IM 8-as carbon anyaga. A teleszkópos bot könnyen szállítható, hagyományos és bojlis fenekezéshez is kiváló.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az Elite Gulp nyeletőfékes orsóval tökéletes párost alkotnak

 

A soft pellet hatásmechanizmusa az, hogy intenzíven bocsátja ki magából az étvágyfokozó összetevőket, s miközben ázik, fogy is némileg. Ez nem az a csali, amit bedobunk reggel, aztán este ugyanolyan minőségben veszünk ki a vízből. Miközben értékes íz-anyagait eregeti, felszíne olvadozik, amit egyébként igencsak szeretnek a halak. Gyakran a kapás csak apró ráncigálásként jelentkezett – meggyőződésem, hogy kisebb halak is szerették volna bekebelezni, csak nem voltak rá képesek.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A Nitro Carp Bait lágy pellet „fun club” tagjai

 

Hogy a hátrányáról is szóljak, a pellet egy kemény bevágás után nem marad rajta a horgon, ekkor csalizhatunk újra. Viszont, ha néhány órán át a szabad levegőn hagyjuk száradni a horogra szánt pelletet, akkor annak felülete veszít az olajosságából, kissé megkeményedik, gumisabbá válik, és horogállósága is megnő.

 

TIPP:

Készíts egy kis hurkot (1), a fonott előke másik végét vezesd át a horog fülén, majd kezd el a horog szárára tekerni a zsinórt, míg a szakállal egy vonalba érsz (2). A szálat ismét vezesd át a horog fülén (3). Elkészült a terhelés hatására szoruló, mégis oldható kötés. A lelógó szárra fűzd a pelletet (4), alá tegyél kis tányér alakú ütközőt (5), így nagy dobásnál sem szakad le.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!
 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Ha ennél is egyszerűbb módszerre vágysz, akkor a különböző szilikon rögzítőket ajánlom

 

Bátran merem ajánlani mindenkinek, hogy a hagyományos kemény bojli vagy kukorica mellett tartson a táskájában 1-2 csomag Nitro Carp Bait pelletet, mert kiválóan kiegészíti a már ismert csalikat, és igen fogós darabja lesz készletünknek!

 

 

A kukorica

Az „arany magvak” már régóta a hobbihorgászok kedvencei. Konzerv formájában könnyen beszerezhetők a helyi bevásárlóközpontból, a sarki kisboltból vagy egyéb áruházból.

Néhány csaligyártó cég olyan konzervkukoricát is kínál, ami a natúr kukoricától annyiban különbözik, hogy valamilyen ízesítőanyaggal kezelték a szemeket. Vanília, eper, tutti-frutti, juharszirup, scopex és még currys ízesítésű is kapható. Néhány esetben különféle – piros, narancs és alkalmanként még fekete – színekben is forgalomba kerülnek. Újabban a Van den Eynde cég forgalomba hozott green lipped mussel (zöldajkú kagyló kivonat) ízesítésű csemegekukoricát, olyan színben, amely illik a nevéhez.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Színezett és natúr kukoricaszemek

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az alapanyag, a ropogós kukoricaszemek

 

Széles körben elterjedt nézet a nagyhalas horgászok között, hogy a halak bizonyos színű kukoricaszemeket előnyben részesítenek, tehát megéri változtatni, ha a fogási eredményeink nem a várakozásainknak megfelelően alakulnak. Néha azzal kell szembesülnünk, hogy a halak óvakodnak a hagyományos sárga színű kukoricától.

A kukorica sokféleképpen felkínálható csali, akár egy 20-as számú horogra is feltűzhető, egy nagyobb horogra pedig számos szemet felhúzhatunk. A hajszálelőkés felkínálást a fenekező módszerekhez szoktuk alkalmazni. Mark Pollard a 14-es Match Series 7 pontyos horogra két szem kukoricát tűz fel a nyári rakósbotos horgászatai során. A másik szélsőséges eset hideg időben, amikor waggleres szerelékkel keressük a halakat, Pollard 18-asra vagy 20-asra csökkenti a horog méretét, ami a Series 2 Spede End sorozatból való. Általánosságban elmondható, hogy a kukoricának a téli horgászatok során van a legnagyobb jelentősége, mert szelektív csali, legalábbis ami a horgászhelyünkre vonzott halak méretét illeti.

A nyári időszakban még az apró bodorkák és vörösszárnyúak is felfalják a kukoricát, amelyek gyakran előfordulnak a halastavakban. A kukorica nagyon jól látható, és a cirkáló halak között nem biztosan fenékre jutó szemek miatt nyáron nem mindig nyerő csali.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Ollóval felaprított kukoricaszemek

 

Télen, amikor a levert halak nem hajlandóak sokat enni, az etetőanyagként bejuttatott egész szem kukoricákkal hamar jóllaknak, és esély sincs arra, hogy felvegyék a horgunkon felkínált csalinkat. Néhány horgász úgy előzi ezt meg, hogy kisebb darabokra aprítja fel az etetésre szánt szemeket, vagy folyékony masszává alakítja, és pohárral juttatja be (ezt „folyékony aranynak” is szokás nevezni). Mindkettő kitűnő praktika a hűvösebb hónapokban, érdemes vele próbálkozni, de nyáron óvakodjunk a használatuktól, mert túl sok apróhalat vonz a horgászhelyünkre.

A kukorica felkínálása

Az alábbiakban a kukorica három leggyakrabban alkalmazott felkínálási módját mutatom be.

  • A sarkán feltűzött

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Vezessük be a horgot a kerekded felső rész felől és vezessük ki az oldalán

 

  • Belülről tűzött szem

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Ha rövidebb távolságra horgászunk, akkor a szem keskenyebb végén toljuk be a horgot a szem belsejébe, és az oldalán vezessük ki

 

  • Hajszálelőkés felkínálás

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Hajszálelőkén

 

Amióta Len Middleton pontyhorgász feltalálta a hajszálelőkén történő csali felkínálást a 80-as évek elején, talán nem túlzás azt állítani, hogy a hajszálelőkés módszer megváltoztatta a modern pontyhorgászat arculatát. (A knotless knot kötése itt található – ford.)

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A FOX stopper nemcsak a bojlit, a kukoricaszemet is biztonságosan rögzíti az előkén

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Valójában bojlistopper, de a kukoricaszem színéhez is illik, szinte észre sem vehető

 

A hajszálelőke különválasztja a csalit a horogtól, ezzel szabadabb mozgást enged a csalinak, amely sokkal természetesebb módon viselkedhet, hasonlóan a vízben alászálló, etetőanyagként bejuttatott szemekhez. Ha a hal megpróbálja kiköpni a csalit, a külön szálra fűzött csalinak köszönhetően a szabadon álló horog lefelé fordul, és az alsó ajakba akad. Ha kisméretű csalit szeretnénk hajszálelőkén felkínálni, vékony szárú fűzőtűt használjunk.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A csemegekukorica csalihoz nagyon jó választás a Specimen Sweetcorn horog, amely köríves öblű, a kukoricaszem könnyen felfűzhető rá, illetve igazodik a csali színéhez is

 

A cikk fordítása a FOX International Group Limited tulajdona, és „Design and Patent Acts” 1988 törvény értelmében szerzői jogvédelem alatt áll. A cikk bármely részének felhasználása a FOX International előzetes írásos engedélye nélkül szigorúan tilos.

© FOX International Ltd. Minden jog fenntartva